`

Vsak prosti tek, daljši od 10 sekund, porabi več goriva, kot ugašanje in prižiganje motorja. Omejitev prostega teka avtomobila je konkreten in enostaven ukrep, s katerim lahko takoj začnete prispevati k bolj zdravim življenjskim razmeram in hkrati omejevati podnebne spremembe.


Avtomobili v prostem teku v zrak spuščajo dušikov dioksid, hlapne organske spojine, trdne delce in ogljikov monoksid – vse naštete povezujemo z resnimi zdravstvenimi težavami, med drugim z boleznimi dihal in srca, rakom, astmo, nižjimi inteligenčnimi kvocienti, zapleti v nosečnosti...
Zanimivo! Koncentracija ogljikovega monoksida je včasih višja znotraj kabine stoječega avtomobila kot zunaj nje.

Če seštejemo količine goriva, ki jih zaradi nepotrebne razvade »stran« vržejo vsi slovenski vozniki avtomobilov in tovornjakov skupaj, je ekonomska škoda velika. Če je nekoč veljalo, da pogosto prižiganje in ugašanje škodi, to za sodobne avtomobile ne velja več. Nasprotno. Raziskave, testi in izračuni dokazujejo, da pomeni prosti tek nepotrebno obremenitev za motor avtomobila in odvečno fnančno breme za njegovega lastnika.
Varčno! Strošek obrabe akumulatorja in uplinjača pri pogostem prižiganju je nekaj desetkrat nižji od stroška goriva, porabljenega med prostim tekom.


Avtomobili in tovornjaki v prostem teku v ozračje izpuščajo nepredstavljive količine ogljikovega dioksida - tega štejemo med ključne generatorje podnebnih sprememb.
Pomembno! Prosti tek, ki traja dlje od 3 minut, je v Republiki Sloveniji kazniv.

UGASNI MOTOR, PRIŽGI SRCE

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI vas vabi, da se v prizadevanju za boljšo klimo v naših mestih pridružite desetinam milijonov ljudi po vsej Evropi. Pomagajte izkoreniniti nesmiselno navado puščanja avtomobila v prostem teku. Spremenite svoje potovalne navade v korist čistejšim oblikam prevoza. Od lokalnih oblasti zahtevajte informacije o kakovosti zraka in ukrepe za njegovo čistočo.

DOBRA KLIMA MOJEGA MESTA je osrednja tema Evropskega tedna mobilnosti, ki letos poteka v 21 slovenskih občinah. Številna mesta in kraji bodo zaprli del svojih ulic za avtomobile in tako opozorili na klimatske spremembe, ki jih povzročajo izpuhi avtomobilov in njihova nesmotrna uporaba.

Za ogled zemljevida potrebujete najnovejši Flash predvajalnik.
Predvajalnik si lahko naložite s klikom tukaj.
Ljubljana, danes, 18. april 2021
Za izbran kraj na ta datum ni dogodkov.