Izstopi iz avta in se sprehodi, zapelji se s kolesom ali odpelji z javnim prevozom. Pridruži se prizadevanjem za zmanjšanje porabe energije, omejitev porabe derivatov nafte in za manj onesnaževanja. Promet namreč za vir energije uporablja drago uvoženo nafto, za katero v Evropski uniji na leto plačamo 210 milijard evrov. Nafta je tudi »nevarno« gorivo, saj cestni promet poleg 30 % vseh izpustov CO2 ustvarja tudi drobne delce, dušikove okside in hlapne organske snovi, ki močno škodujejo zdravju.

Energija je vsak dan dražja. Prizadevanja za energetsko varčnost so zato ključnega pomena za vsako skupnost, ki si želi varno prihodnost. Promet je v naši državi največji porabnik energije, zato je to področje, na katerem lahko naredimo še veliko za energetsko varnejšo prihodnost.

Da bi preprečili dramatične posledice podnebnih sprememb, moramo v Evropi do leta 2050 zmanjšati izpuste do 95 odstotkov, kar pa nam ne bo uspelo, če bomo avto uporabljali tako veselo. Vzemi pot pod noge ali sedi na kolo in tako uporabljaj najčistejši, najcenejši in najbolj zdrav način mobilnosti. Javni prevoz je tudi dobra ideja, saj porabi kar 4-krat manj energije za enega potnika kot avtomobil.

Fosilnim gorivom se čas nepreklicno izteka, saj jih je na voljo vedno manj, mi pa jih porabimo vedno več. In kaj, ko jih bo zmanjkalo? Ne čakaj na ta trenutek, že danes začni potovati drugače in poišči sebi najljubši alternativni pogon.


EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI vas že desetič zapored vabi, da se v prizadevanju za okolju prijaznejše načine mobilnosti pridružite desetinam milijonov ljudi po vsej Evropi. Letos je ključna beseda energija, saj je promet tisti potratnež, ki v Evropi porabi največ energije – kar tretjino, v Sloveniji pa celo še več – vrtoglavih 40 %.

POTUJMO DRUGAČE je osrednja tema letošnjega Evropskega tedna mobilnosti in poudarja alternativne načine mobilnosti in pogona vozil z namenom, da se zmanjša naša odvisnost od nafte. Letos bo v pobudi sodelovalo 30 slovenskih občin, ki bodo zaprle del svojih ulic za avtomobile in izvedle različne ukrepe za trajnostno mobilnost, da bi tako spodbudile hojo, kolesarjenje in uporabo javnega prevoza, torej energetsko učinkovite ter okolju, zdravju in denarnici prijazne načine mobilnosti.

Za ogled zemljevida potrebujete najnovejši Flash predvajalnik.
Predvajalnik si lahko naložite s klikom tukaj.


Ljubljana
Dogodki za izbran kraj še niso na voljo...