Izstopi iz avta in se sprehodi, zapelji se s kolesom ali odpelji z javnim prevozom. Pridruži se prizadevanjem za zmanjšanje porabe energije, omejitev porabe derivatov nafte in za manj onesnaževanja. Promet namreč za vir energije uporablja drago uvoženo nafto, za katero v Evropski uniji na leto plačamo 210 milijard evrov. Nafta je tudi »nevarno« gorivo, saj cestni promet poleg 30 % vseh izpustov CO2 ustvarja tudi drobne delce, dušikove okside in hlapne organske snovi, ki močno škodujejo zdravju.

Energija je vsak dan dražja. Prizadevanja za energetsko varčnost so zato ključnega pomena za vsako skupnost, ki si želi varno prihodnost. Promet je v naši državi največji porabnik energije, zato je to področje, na katerem lahko naredimo še veliko za energetsko varnejšo prihodnost.

Da bi preprečili dramatične posledice podnebnih sprememb, moramo v Evropi do leta 2050 zmanjšati izpuste do 95 odstotkov, kar pa nam ne bo uspelo, če bomo avto uporabljali tako veselo. Vzemi pot pod noge ali sedi na kolo in tako uporabljaj najčistejši, najcenejši in najbolj zdrav način mobilnosti. Javni prevoz je tudi dobra ideja, saj porabi kar 4-krat manj energije za enega potnika kot avtomobil.

Fosilnim gorivom se čas nepreklicno izteka, saj jih je na voljo vedno manj, mi pa jih porabimo vedno več. In kaj, ko jih bo zmanjkalo? Ne čakaj na ta trenutek, že danes začni potovati drugače in poišči sebi najljubši alternativni pogon.


VSEBINE ZA ŠOLE

VABILO K SODELOVANJU V KAMPANIJI EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2011 

»Potujmo drugače«, potujmo s Slovenskimi železnicami« 

Katerikoli razred na šoli lahko sodeluje v vseslovenski nagradni igri ter v prizadevanjih za zmanjšanje porabe energije v prometu in za uporabo zdravju in okolju prijaznejših načinov mobilnosti. Razredniki, ki se odločijo za sodelovanje v igri, ki se začne 22. septembra 2011, razdelijo med učence poseben anketni list o mobilnostnih navadah družin in porabi energije. Učenci naj ga izpolnijo s pomočjo staršev. Ko učenci vrnejo liste razredniku, združi njihove odgovore v poseben anketni list za učitelja in opravi voden pogovor o porabi energije. 

Izpolnjen zbirni anketni list za učitelje morajo razredniki poslati najkasneje do 21. oktobra 2011 na naslov: Andrej Vuga, Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska 48, 1000 Ljubljana, ali po Faxu: 01 478 7422, ali na e-naslov andrej.vuga@gov.si (skenirani listi, resolucija 300 dpi, datoteka naj ne bo večja kot 10 MB). 

Izmed prispelih anketnih listov za razrede bo na ministrstvu izžrebanih 12 razredov, ki si bodo od 1. 1. do 31. 5. 2012, lahko izbrali brezplačno potovanje z vlakom Slovenskih železnic na katerikoli relaciji po Sloveniji. Vsi sodelujoči razredi pa bodo dobili ponudbo Slovenskih železnic za enako potovanje v istem času s 50% popustom na redno ceno. PONUDBO SŽ JE MOGOČE IZKORISTITI ZA DNEVE DEJAVNOSTI IN EKSKURZIJE. 

Anketna lista si prenesite s spodnjih naslovov:

ANKETNI LIST ZA UČENCE
     
  ANKETNI LIST ZA UČITELJE