Vsebine za organizatorje

Pri organizaciji Evropskega tedna mobilnosti vsako leto sodeluje vse več slovenskih občin, ki na takšen način v svoja okolja uvajajo sodobnejše in človeku prijaznejše oblike načrtovanja prometa. Občinam je v pomoč širok nabor gradiv in preizkušenih aktivnosti, ki jih lahko izvajajo same ali v sodelovanju z drugimi občinami. Aktivnosti spodbujajo promocijo, izobraževanje in ozaveščanje različnih ciljnih skupin o pomenu trajnostne mobilnosti za kakovost bivanja, zdravja in okolja ter spodbujajo preizkušanje in uvedbo trajnih prometnih ukrepov.

Gradivo obsega naslednje vsebine:Pristopna listina ETM 2017 za lokalne skupnosti

Župan oziroma županja občine, ki želi uradno sodelovati v Evropskem tednu mobilnosti 2017, podpiše in z žigom potrdi pristopno listino. Izjavo je potrebno po elektronski pošti oddati nacionalni koordinatorki ETM mag. Poloni Demšar Mitrovič (Ministrstvo za infrastrukturo, Langusova 4, 1000 Ljubljana) na polona.demsar-mitrovic@gov.si.

Pristopna listina ETM 2016 za lokalne skupnosti

Župan oziroma županja občine, ki želi uradno sodelovati v Evropskem tednu mobilnosti 2016, podpiše in z žigom potrdi pristopno listino. Izjavo je potrebno po elektronski pošti oddati nacionalni koordinatorki ETM mag. Poloni Demšar Mitrovič (Ministrstvo za infrastrukturo, Langusova 4, 1000 Ljubljana) na polona.demsar-mitrovic@gov.si.

Kampanja Pripelji srečo v službo

Dokument vsebuje opis kampanje ter predloge občinam za sodelovanje in izvajanje projekta.

Grafična podoba ETMUvodni dogodek

Namen dogodka je bil podrobneje predstaviti vsebine, novosti in izvedbo Evropskega tedna mobilnosti (ETM) 2016, uvesti vanj v letu 2016 prvič sodelujoče občine, ter vsebino ETM povezati spripravo Celostnih prometnih strategij (CPS). Poudarek dogodka je bil na delavničnem delu, v katerem so lahko udeleženci neposredno izmenjali svoje izkušnje ter iskali odgovore na vprašanja v zvezi s štirimi ključnimi vsebinami, ki so bile naslednje: povezava ETM in CPS, izvedba kampanje kolesarjenja na delo, predstavitev in promocija predvidene brošure ter viri navdiha in idej za izvajanje aktivnosti v okviru ETM.


Fotografije
Zaključni dogodekVideoAktivnosti za vrtce, osnovne šole in srednje šole


Vrtci

Igra ''Beli zajček''. Občine naj v vse vrtce pošljejo poziv za izvedbo igre v času ETM in povezavo na gradiva.
Po zaključku aktivnosti občine zberejo rezultate (število in nazivi sodelujočih vrtcev, čas izvajanja igre, število sodelujočih otrok, vtisi vzgojiteljic / otrok / staršev, fotodokumentacija) in jih posredujejo nacionalni koordinatorki ETM.
Več aktivnosti je predstavljenih v priročniku o trajnostni mobilnosti za vzgojitelje v vrtcih, dostopnem na naslednjem spletnem naslovu: http://www.na-postaji.si/priročnik/vrtci.pdf.


Osnovne šole

Igra ''Prometna kača''. Pred izvedbo igre se obrnite na nacionalno koordinatorko igre Katjo Karba iz Sinergije. Koordinator zbira rezultate izvajanja igre, odgovoril pa vam bo tudi na morebitna dodatna vprašanja. Izvedba igre je povezana z nekaj stroški (izdelava igralnega transparenta, nakup oziroma tisk nalepk).
Predlagamo, da občina kot organizator aktivnosti izdela enega ali več igralnih transparentov in nekaj kompletov nalepk, nato pa paket osnovnih gradiv kroži med šolami v občini (igralni transparent, če je pravilno izdelan, je možno uporabiti večkrat). Šole naj med seboj tekmujejo, občina pa lahko aktivnosti nameni tudi kakšne nagrade. Rezultate izvajanja igre, primerjavo med šolami in učinek igre naj občina zbere in posreduje mag. Sebastianu Toplaku ter jih predstavi v okviru naslednjega ETM.
Več aktivnosti je predstavljenih v priročniku o trajnostni mobilnosti za učitelje v osnovnih šolah, dostopnem na spletnem naslovu: http://www.na-postaji.si/priročnik/osnovne-šole.pdf.


Srednje šole

Natečaj za dijake ali tekmovanje za srednje šole. Občina lahko organizira natečaj in/ali tekmovanje med šolami znotraj občine, lahko pa se poveže z drugimi občinami, s katerimi skupaj organizirajo medobčinsko ali regionalno aktivnost. Za pomoč pri izvedbi se lahko v aktivnost vključi katero izmed občinskih društev, Zvezo prijateljev mladine, nevladno organizacijo, in podobno. Občina naj sestavi ocenjevalno komisijo za izbor najboljših, lahko se predvidijo tudi nagrade. V primeru medobčinskih tekmovanj se komisija sestavi enakovredno iz predstavnikov vseh sodelujočih občin.
Po zaključku aktivnosti naj se pripravi poročilo z izbranimi izdelki (sodelujoče občine in šole, število dijakov in učiteljev, čas izvedbe aktivnosti, izdelki, fotodokumentacija), ki se ga posreduje nacionalni koordinatorki ETM.
Več aktivnosti je predstavljenih v priročniku o trajnostni mobilnosti za učitelje v srednjih šolah, dostopnem na spletnem naslovu: http://www.na-postaji.si/priročnik/srednje-šole.pdf.

Do pričetka: dni ur min s

TVOJE MESTO SE PREMIKA SKUPAJ S TABO

Velikokrat se zdi, da majhni koraki v pravo smer nimajo resničnega učinka na okolico, a to ne drži – tvoj korak prinaša številne koristi v tvoje mesto. Potuj pametneje in pomembno prispevaj k hitrejšemu potovanju, čistejšemu zraku, manj hrupnem vsakdanu, boljšemu počutju, nenazadnje pa tudi k uspešnosti mesta, v katerem bivaš. Prijaznost do okolja, dobre kolesarske poti in navdušeni sprehajalci bogatijo lokalno ekonomijo, delajo mesta privlačnejša, bolj zdrava in varnejša za druženje, od tega pa imamo koristi prav vsi.

Bodi prebivalec svojega kraja z ambicijo, poveži se s svojo sosesko, vse njene čare prični aktivno uporabljati. Združuj prevozna sredstva, odpravi se peš, dihaj s polnimi pljuči, spusti veter v lase, daj pobudo. Odločitve, ki so blagodejne do narave, so prav takšne tudi za urbano življenje. Mesto se s pritiskom na zavoro šele začne razvijati na bolje.

V SREDIŠČU ODLOČITEV SI TI

Strategije za urbana središča so narejena po tvoji meri. Pametna mesta v središča svojih odločitev postavljajo obiskovalce in meščane, tvoje prometne navade, želje, zdravje, saj tako lahko resnično izboljšajo kvaliteto življenja. To ima posledice tudi na ekonomijo, turizem, večjo vrednost nepremičnin in bolj živahna središča.

NE IZGUBLJAJ ČASA, ZNEBI SE AVTA

Sodobna mesta so udobna in ekonomična. Zato imajo tudi poti, ki vodijo v mesto in po njem, optimizirane. Skoraj v nobenem avtomobila ne rabiš več. Hitreje in enostavneje se premikaš, če skočiš na kolo, vlak, avtobus ali pa prevozna sredstva in svoje noge med seboj kombiniraš. Seveda na daljšo pot še vedno greš kdaj z avtom, takrat za dobro družbo in lepo okolje prevozno sredstvo deli z drugimi.

PRIDRUŽI SE KOLESJU

Čas za rekreacijo izkoristi za premik – na lepše ali po opravkih. Na katerekoli kolesje že prisegaš, kolo, skiro, morda rolko, počneš s tem marsikaj dobrega zase, za zdravstveno blagajno in za prometno infrastrukturo. Zanimivo je tudi, da kolesarska industrija zaposluje tudi vedno več ljudi, s kolesarjanjem tako ustvarjaš tudi nova delovna mesta. To je tvoja investicija v prihodnost in v zdaj.

BODI PRIJAZEN, SPLAČA SE

Z odločitvijo, da živiš bolj po meri okolja, tudi privarčuješ. Kupiti ali najeti kolo, imeti mesečno karto za avtobus ali vlak, kaj šele premikati se na dveh nogah obremeni tvoj proračun bistveno manj kot nakup in vzdrževanje avtomobila ter avtocest. Osvežitev mobilnih navad tako v marsičem bogati tvoj vsakdan, tvojo družino.

PARKIRAJ RAJE DOBRE IDEJE

Vložki v trajnostno mobilnost se povrnejo hitreje, prinašajo pa vse polno dobrih učinkov za posameznike in za državo. Sprehanje po mestu denimo krepi ekonomijo lokalov in obrtnikov, kolesarjenje je odlična preventiva za zdravstvene težave, katerih zdravljanje nenazadne veliko stane, če k temu prišteješ še čas in gorivo, ki gresta v nič med prometnimi zamaški, vidiš, da je družba mnogo bolj zadovoljna s prometom, ki ne temelji na avtomobilu.

PAMETNA MOBILNOST ZA GOSPODARSKO USPEŠNOST

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI te vabi, da se pridružiš milijonom ljudi po vsej Evropi, ki hočejo biti mobilni na učinkovitejši in pametnejši način. Vrni svojemu mestu šarm in s svojo izbiro prevoznega sredstva pomagaj k njegovi uspešnosti.