V Kočevju in Velenju so z izvirnimi akcijami spodbujali trajnostno mobilnost

 

Slogan »Živi zdravo. Potuj trajnostno.« je na 20. Evropskem tednu mobilnosti združil aktivnosti 84 občin, kar je največ od začetka ETM. Vsaka občina je na svoj način osvetlila potenciale trajnostne mobilnosti, kamor sodi tudi kolesarjenje. V Kočevju in Velenju in so največ pozornosti namenili ravno tej obliki okolju prijaznega in zdravega načina prevoza.

20. december 2021

 

V Kočevju so z zaključnim dogodkom navdušili kolesarje vse Slovenije

Čeprav je delež kolesarjev v prometu v Kočevju še vedno precej nizek, postaja kolesarjenje na Kočevskem vse bolj priljubljeno. Da bi slednje še izboljšali, so se v občini Kočevje odločili za dva pomembna koraka: 

  • gradnjo površin za sklenjeno kolesarsko mrežo in
  • kampanjo Moje poti brez skrbi, za katero so ustvarili mestne plakate, oglase, zloženko za vsa gospodinjstva in zasnovali komunikacijo na družbenih omrežjih.

Moje poti

Kočevje

Kočevje

Kampanji Moje poti brez skrbi se je pridružil tudi župan Občine Kočevje, Vladimir Prebilič, ki vse krajše poti v mestu opravi s službenim ali javnim mestnim kolesom.

Promocija kolesarjenja je vrh doživela ravno v času ETM,  kjer je občina skupaj s kolesarskima društvoma Melamin in Trail center Kočevje pripravila 3 izmenjevalnice in popravljalnice rabljenih koles in opreme. Izvedli so tudi 3 delavnice spretnostne vožnje v mestu za mlajše in starejše kolesarje, ki so jih navdušili nasveti inštruktorjev za večjo varnost v prometu.

 

Neimenovano.png

 

S Pokrajinskim muzejem Kočevje so organizirali tematski kolesarski izlet z zgodovinskimi poudarki, 20. Evropski teden mobilnosti pa zaključili z atraktivno dirko, ki je privabila kolesarje vse Slovenije. S partnerji in prostovoljci so pripravili prvo urbano XC kolesarsko dirko po mestu pod žarometi.

»Bo tudi takšna dirka tudi naslednje leto?« sprašujejo udeleženci in opazovalci kolesarskega spektakla Urbani XC Kočevja.

 

Velenjske kolesarje spodbudili in nagradili z zajtrkom

Kako in kdaj kolesarje spodbuditi k uporabi kolesa? Zgodaj zjutraj in z brezplačnim obrokom z lokalnimi izdelki, pravijo v Mestni občini Velenje, kjer so vse petke v septembru za kolesarje pripravili kolesarske zajtrke. 

Da se Velenjčani vse raje na pot odpravijo na dveh kolesih, občina svoje prebivalce že od leta 2020 v okviru ETM spodbuja z akcijo Velenje na koleščkih. Ta krepi zavedanje o novih kolesarskih poteh, ki so jih v okviru akcije povezali v 5 kontrolnih točk. Na vsaki so udeleženci prejeli žig in usmeritev na naslednjo točko, ob zbranih 3 žigih ali več, pa so prejeli nagrado.

800 udeležencev

Velenje

Velenje

Ker je bila prva akcija v septembru tako uspešno, so jo ponovili še v oktobru. V obeh mesecih je sodelovalo več kot 800 udeležencev. 

Loader